Jacquardstrik eller Fair Isle
Jacquardstrik er mønsterstrik med to (eller flere) farver. På bagsiden af arbejdet vil det garn, der ikke strikkes følge strikningen, trådene på bagsiden kaldes medløbstråde eller flotteringer. I dag kalder mange teknikken for Fair Isle, måske fordi mange amerikanske strikkere bruger det på Internettet, selvom den tekniske betegnelse for teknikken faktisk er stranded knitting på engelsk.
Når man strikker jacquardstrik, vil det garn der ligger underst på bagsiden fylde og ses mest på forsiden, og det kaldes derfor dominanten.
For at holde styr på hvilket garn der er dominanten, plejer man at lægge det over pegefingeren (som ved strikning med et enkelt garn), og det ikke-dominerende garn lægges over pege- og langfingeren. Men det er ikke placeringen af garnerne på fingrene, der afgør, hvilket garn der bliver dominant, men derimod som nævnt ovenfor, at medløbstråden ligger underst på vrangsiden, eller lidt klodset formuleret “hvilket garn der strikkes hen over det andet”. Du kan læse mere om dette i min bog, der hedder JACQUARDSTRIK.
Det kan virke både indviklet og overdrevent besværligt, når man første gang hører om denne teknik, men når man først kan den, er der flere fordele. Mønstrene tegner sig tydeligere, når man udnytter dominantens effekt, garnerne snor sig mindre undervejs i strikningen, og medløbstrådene får den rette længde “af sig selv”.