Aran

Aranmønstre

Strikkemønstrene fra Aranøerne ud for Irlands vestkyst er berømte og smukke. Der er mange af dem - rigtig mange, så her viser jeg kun nogle få teknikker, som af og til kan drille nogen. Plus en enkelt som er mere eller mindre min egen opfindelse.

 

Sno 1 ret og 1 vrang mod højre

Stik højre pind ind i den anden maske på venstre pind FORAN arbejdet. Strik 1 ret. Lad masken blive på venstre pind, og strik 1 vrang i den første maske. Lad begge masker glide af venstre pind.

Se hvordan på de første fem billeder til højre.

  

Sno 1 drejet vrang og 1 ret mod venstre

Stik højre pind ind i den anden maske på venstre pind BAG arbejdet. Strik 1 drejet vrang i denne maske. Lad masken blive på venstre pind, og strik 1 ret i den første maske. Lad begge masker glide af venstre pind.

Se hvordan på de næste fem billeder til højre.

  

Forgrening mod højre

Stik den højre pind ind forfra gennem arbejdet under den anden maske på venstre pind i masken lige UNDER pinden. Strik 1 ret gennem denne maske, og lad den nye maske sidde på højre p. Strik 1 vrang i den første. maske på venstre pind, og lad den glide af venstre pind. Når man strikker denne teknik, får man altså en maske mere.

Se hvordan på de sidste fire billeder til højre.

 

 

 

 

Blonde som aflukning

En blondekant som aflukning strikkes på tværs af arbejdet. Blondens masker består typisk af et mindre antal masker. Det er en langsommelig aflukning, men den er både sjov at strikke og smuk at se på. Den kan selvfølgelig strikkes på mange måder og med alle mulige slags blonder, men her kommer principperne.

Strik først det arbejde, som skal afsluttes med blonden. Lad arbejdet blive på pinden, når det er helt færdigt, og sørg for at slutte med en vrangsidepind.

Slå blondens masker op på en strømpepind, og strik 1. p, som er vrangsidepinden.

Skub maskerne hen i den modsatte ende af pinden og sæt 4 masker fra arbejdet på pinden. Skub alle maskerne tilbage igen og vend. (Maskeantallet afhænger af, hvor mange pinde blondens rapport har. I dette tilfælde går den over 8 pinde, hvilket betyder, at der er 4 vendinger, hvor man kan strikke blondemasker og arbejdets masker sammen. Tænk ikke for meget over dette! Det er princippet, der tæller lige nu.)

Strik blondens 2. p, og når du kommer til blondens sidste maske, strikker du den sammen med den første maske fra arbejdet. Du har nu lukket 1 maske af fra arbejdet.

Vend og strik blondens 3. pind.

Fortsæt på denne måde, til blondens rapport er strikket færdig, idet der strikkes to masker sammen i slutningen af alle pinde fra retsiden, før der vendes. På den måde vil der være lukket i alt 4 masker af, når blondens rapport er strikket færdig.

 

 

Garnskift – sådan splejser du garnender

Når du skifter fra et garnnøgle til et andet, bør garnet splejses sammen, så der ikke bliver nogen synlig overgang.

Del de sidste 10-12 cm af hvert nøgle i to tråde. Sno en tråd af det nye nøgle med en tråd af det gamle. Se billedet.

Strik 5-6 masker med det blandede garn, og fortsæt så med det nye.

Enderne kan man lade hænge på bagsiden og evt. korte dem lidt af. Man kan også hæfte dem på bagsiden.

Jacquardstrik

Jacquardstrik er mønsterstrik med to (eller flere) farver. Det er vigtigt for det færdige resultat, at garnerne holdes rigtigt. Det smarte er, at det samtidig gør strikkearbejdet lettere. Man holder de to garner over to fingre på denne måde:

Hold A over pegefingeren og B over både pege- og langfinger som på billederne.


På denne måde bliver A dominant. Dvs. at dette garn vil ses tydeligst. hvis B skal være dominant, bytter garnerne plads.

Gør dette konsekvent på hele arbejdet, så vil mønsteret stå klarere, og trådene på bagsiden af arbejdet vil ligge jævnt og pænt.

 

Lodret knaphul

Man kan strikke lodrette knaphuller uden at bryde garnet, og det giver en pænere finish, når der ikke ligger en hæftning i knaphullets top.

  • Strik frem til det sted, hvor det lodrette knaphul skal være, vend arbejdet, strik tilbage igen. Gør det hele en gang til, så du i alt har vendt 2 gange.
  • Strik så igen hen til hullet, og slå garnet om pinden 2 gange, fortsæt hen over de restende masker, vend arbejdet, og strik til 1 maske før det første omslag. Strik masken og omslaget sammen. Vend arbejdet, strik pinden færdig.
  • Vend og strik til 1 maske før det sidste omslag, strik masken og omslaget sammen. Vend arbejdet, og strik videre som før.

Man kan strikke lodrette spalter i strik på denne måde uden at bryde garnet. Og det kan bruges til meget andet end knaphuller. For hver vending skal man blot huske et omslag, så de to sider kan blive lige høje.

RETTELSE

I min bog Jacquardstrik er der en beskrivelse af lodret knaphul til modellen Strivret på side 68. Her står den første og den sidste gentagelsesstjernerne desværre forkert. Undskyld. Der burde stå således:

 

* Strik 7 m rib, vend, strik 7 m rib *, gent fra * til * i alt 2 gange. Strik 7 m rib, slå garnet om højre p 2 gange, fortsæt over de * 8 m rib + 4 vr, vend, 4 r, 7 m rib, strik næste m sm med 1 omslag, vend *.

Gent fra * til * endnu 1 gang, og fortsæt i rib og glat p ud.

Kabelopslagning

Man bruger kun én tråd til kabelopslagning, og opslagningen er en variation afstrikkeopslagning, men den får en lidt anderledes underkant – lidt pænere – synes mange.

Hvis man bruger kabelopslagning til at slå alle maskerne op med, begynder man med en startmaske. Ellers gør man, som det er vist på billederne.

  • Hold arbejdet i venstre hånd, og strik 1 maske i første maske som til strikkeopslagning.Tag den nye maske tilbage på venstre pind med venstre pind. Der er nu slået 1 maske op.

Alle de følgende masker dannes på en lidt anden måde:

  • Stik højre pind ind mellem første og anden maske på venstre pind. Træk løkken igennem, og sæt masken tilbage på venstre pind som beskrevet herover.
  • Fortsæt, til du har det ønskede antal masker.

Løkkeopslagning og løkkeudtagning

Løkkeopslagning er nyttig i mange situationer. Den giver en fin kant, for man bruger kun en tråd til at danne de nye mansker. Den kan fx bruges til knaphuller og andre opslagninger midt i et arbejde. Man kan også bruge enkelte løkker midt i en pind til en meget usynlig udtagning, altså en løkkeudtagning.

Dan en løkke med garnet, som vist på billedet, og sæt den på pinden. Træk masken let til.

Hvis man er sejler eller spejder, hedder den slags løkker enkelte halvstik.

Maskesting i åbne masker

Maskesting bruges til sammensyning af strik. Det kan gøres over aflukkede kanter eller som her i åbne masker. Når man syr åbne masker sammen med maskesting, kan man ikke se sammensyningen, for den er præcis som de strikkede masker. Her er sammensyningen bare syet med blåt garn, for at man kan se stingene.

Damp begge arbejder fra vrangsiden med et dampstrygejern, mens pindene stadig sidder i strikketøjet. Læg arbejderne fladt på et bord foran dig. Træk forsigtigt pindene ud. Hvis du synes, det er for nervepirrende, eller hvis garnet ikke er et uldgarn, så lad pindene blive siddende, og tag maskerne af pindene, efterhånden som du syr dem.

Brug en nål med rund spids, og stik nålen op igennem den første maske på de nederste maskerække, som vist på billedet. Sy gennem første maske forfra og anden maske bagfra på den øverste maskerække.

Sy så gennem første maske forfra og anden maske bagfra på den nederste maskerække. Fortsæt på denne måde med at sy skiftevis i nederste og øverste maskerække, idet nålen hele tiden stikkes ned i den sidst syede maske, når du skifter.

Undervejs kan du trække lidt i de syede masker, så syningen bliver jævn og kommer til at ligne det strikkede. Til sidst hæfter du ender i begge sider af syningen.

Ret løs af, vrang løs af

"Tag løs af" betyder, at en maske flyttes fra venstre pind til højre uden at blive strikket. Det kan man gøre på fire forskellige måder, og selv om man ofte gør det sådan lidt tilfældigt, så skal man ikke bevæge sig ret langt ind i strikkemønstrenes forunderlige verden, før det har afgørende betydning, om man gør det på den ene eller den anden måde.

Ret løs af med garnet bag arbejdet. Pinden stikkes ind i masken fra venstre mod højre. Garnet ligger bag arbejdet.

Ret løs af med garnet foran arbejdet. Pinden stikkes ind i masken fra venstre mod højre. Garnet ligger foran arbejdet.

Vrang løs af med garnet bag arbejdet. Pinden stikkes ind i masken fra højre mod venstre. Garnet ligger bag arbejdet.

Vrang løs af med garnet foran arbejdet. Pinden stikkes ind i masken fra højre mod venstre. Garnet ligger foran arbejdet.

Sammenstrikket aflukning

Denne aflukning kan bruges, når man har åbne masker, som skal strikkes sammen og lukkes af. Fx i ærmegab, hvor ærmets og bullens masker strikkes sammen til sidst.

Sæt de masker, der skal lukkes af på hver sin pind. Der skal være samme antal masker på pindene.

Læg dem ret mod ret, så de strikkes sammen fra vrangsiden. Hold pindene i venstre hånd.

(Strik de 2 første masker på de 2 pinde sammen), gentag parentesen i alt 2 gange.

Træk den 1. maske på højre pind over den 2. maske, så der lukkes 1 maske af.

Gentag parentesen 1 gang, og luk endnu 1 maske af.

Fortsæt på denne måde, til alle masker er lukket af.

Sammenstrik II

Sammenstrikninger er nyttige og hurtige i mange sammenhænge.

Man kan bruge teknikken til biser (små læg) eller til oplægninger for eksempel forneden på en nederdel, hvor man efter sammenstrikningen forsætter opad på arbejdet.

  • Sæt alle de masker, der skal strikkes sammen med maskerne på pinden på en rundpind. Eller sæt et mindre antal masker på en strømpepind, og saml så maskerne op lidt efter lidt. På billedet er de masker, der skal samles om strikket med blåt for tydelighedens skyld.
  • Læg arbejdet vrang mod vrang, så det strikkes sammen fra retsiden. Hold pindene i venstre hånd. * Strik 1 maske fra forreste pind sammen med 1 maske fra bageste
  • pind *, gentag fra * til *, til alle masker er strikket sammen, og de to lag er samlet.

Man kan også lukke sammenstrikningen af med det samme. Læs og se mere her.

 

Splejsning af garnender

Når man skal skifte garn, fx når der ikke er mere garn i nøglet, er det ofte en god ide at splejse enden fra det gamle garn sammen med den fra det nye. Man kan kun splejse uldgarn, men prøv dig frem.

På billederne ser du et to-trådet uldgarn, som splejses. Den slags garn er meget let at splejse.

Sno 3-4 centimeter af enderne op på begge garner.

Riv halvdelen af den ene tråd på begge garner.

Sno garnenderne ind i hinanden og om hinanden.

Læg garnet i håndfladen og rul garnet mellem hænderne. Hvis det ikke rigtigt vil rulle, kan man fugte det med en dråbe vand. Der er også nogen, der spytter i håndfladerne!

Bliv ved med at rulle, til enderne hænger sammen.

Strikke- eller skoleopslagning

Det siges, at denne opslagningsmetode var den, man lærte i skolen i gamle dage, derfor kaldes den også skoleopslagning.

Man bruger kun en tråd til strikkeopslagning. Derfor er den god at kende, når man skal bruge flere masker midt i et arbejde.

Hvis man bruger strikkeopslagning til at slå alle maskerne op med, begynder man med en startmaske. Ellers gør man, som det er vist på billederne.

Hold arbejdet i venstre hånd og strik 1 maske i første maske.

Sæt den nye maske tilbage på venstre pind med venstre pind. Masken tages faktisk tilbage med venstre pind på venstre pind, uden at masken vendes.

Der er nu slået 1 maske op. Fortsæt, til du har det ønskede antal masker.

Tofarvet krydsopslagning

Denne opslagning er en ret simpel variant af den opslagning, som de fleste kender og benytter. Hvis man bruger to forskellige farver garn i stedet for et, kan man få en fin tofarvet kant.

Begynd med en startmaske med begge garner. Denne maske pilles op, når man når til slutningen af 1. pind. Den laves kun for at få styr på garnerne.

Hold så de to forskellige garner som vanligt til krydsopslagning. Det garn, der ligger over tommelfingeren, danner kanten, og det garn, der ligger over pegefingeren, danner maskerne.

Slå det ønskede antal masker op. Husk, at den første maske med dobbelt garn ikke tæller med.


Hvis man skal slå mange masker op, kan man også bruge to garnender med samme farve på denne måde. Så slipper man for det irriterende problem, hvor man skal begynde forfra, fordi man mangler garn til de sidste masker.

 

Tofarvet rib

I denne variation af rib strikkes vrangmaskerne i en eller flere kontrastfarver. På prøven er de blå. Retmaskerne strikkes med grundfarven, her hvid. Når man strikker tofarvet rib, holdes garnerne som ved jacquardstrik. Hvis du ikke er fortrolig med den teknik, så kig ovenfor under Jacquardstrik.

Hold det blå garn (dominanten) over pegefingeren og det hvide garn over pege- og langfingeren.

Strik 2 ret med hvid og 2 vrang med blå på retsiden af arbejdet.

På vrangsiden af arbejdet holdes garnerne på samme måde, men som du kan se på billederne, skal du være opmærksom på ikke at få tråde på retsiden.

 

Vendepinde og vendemasker

Vendepinde kaldes også afkortede pinde. Man kan både bruge teknikken til formgivning og til at skabe mønstre med.

Vendingerne kan være mere eller mindre synlige. Her forklares en metode, hvor vendingen er omtrent usynlig.

Strik til 1 maske før vendingen. Den næste maske er vendemasken. Tag masken vrang løs af med garnet foran arbejdet, vend, tag igen masken vrang løs af med garnet foran arbejdet. Garnet ligger nu rundt om vendemasken. Fortsæt strikningen som angivet pinden ud.

Når man igen skal strikke hen over vendemasken, er der forskel på, om man strikker ret eller vrang.

I ret: Strik til vendemasken, flyt vendemasken over på højre pind, saml løkken om vendemasken op med venstre pind, sæt vendemasken tilbage på venstre pind, strik løkken og vendemasken ret sammen, fortsæt strikningen som anvist.

I vrang: Strik til vendemasken, træk løkken om vendemasken op bagfra arbejdet med højre pind og sæt den på venstre pind, strik løkken og vendemasken vrang sammen, fortsæt som angivet pinden ud.

Åben opslagning

Åben opslagning er god, når man fx vil strikke kanter og andre detaljer i en senere omgang. Den kan ofte erstattes af en opslagning med hjælpegarn, som senere trævles op. Men en åben opslagning er hurtigere og nemmere. Maskerne dannes, ved at man snor løkker om et hjælpegarn. Et godt hjælpegarn er fx et tykt bomuldsgarn. På billederne er hjælpegarnet det blå garn.

Slå først en startmaske op på almindelig vis med begge garner. Hold pinden i højre hånd og garnet som vist på billedet.

Tag skiftevis en løkke fra garnet under hjælpegarnet og over hjælpegarnet.

Vend, når du har det ønskede antal masker (husk, at startmasken ikke skal tælles med). Hold på maskerne, når du vender, for de er åbne.

Når du kommer til sidste maske, altså startmasken, piller du den op og vender pinden.

Fortsæt nu arbejdet på almindelig vis. Når du senere skal strikke de åbne masker, erstatter du hjælpegarnet med en pind. Maskerne på denne pind vil være forskudt en halv maske i forhold til den første pind.